Tutorials

lørdag den 12. januar 2013

Nytårsmenuen

Ja det er ved at være et stykke tid siden det var nytårsaften, men fik endelig tid til at lægge et indlæg ind. Vi var hjemme, bare mand, barn og jeg denne nytårsaften - ikke sidste gang vi gør det sådan. Istedet for et brag af en fest benyttede manden og jeg chancen for at have en hyggelig aften alene, og selvfølgelig var maden i centrum.

Forret

Ravioli med artiskok

Jeg har igenem flere år ønsket mig en pastamaskine, og denne jul landede den endelig under træet. Så der var ingen tvivl om at den skulle afprøves, og hjemmelavede ravioli smager jo bare skønt. De fleste opskrifter derude er med spinat/ricotta fyld, men det var jeg ikke lige i humør til. Fandt så en med artiskok fyld der lød fantastisk. Supermarkedet var dog imod mig, da jeg ikke kunne opdrive artiskokker, men.... Jeg fandt ved et tilfælde en glas med artiskokpesto. Jeg tænkte det da skulle prøves. Jeg må sige at det både blev en utrolig lækker ret, men grundet artiskokpestoen også utroligt nemt.

Jeg lavede pastaen af 200g durum mel og 2 æg. Jeg brugte faktisk kun halvdelen, da jeg til en forret ikke skulle have så store portioner. Resten kom i frysere og venter på en anden god gang.

Da jeg alligevel snød hjørner med fyldet prøvede jeg at lave pastadejen i min minihakker istedet for med hænderne på køkkenbordet. Det gik utrolig hurtigt og var en meget nem dej at arbejde med. Efter mel og æg havde fået en snurretur arbejdede jeg det hurtigt sammen med en smule mere mel, pakkede det i film og lod det hvile i køleskabet.

Da jeg så havde tid til at rulle det ud kom det igennem pastamaskinen. Når man begyndet at blive så tyndt at det er svært at arbejde med, skal det alligevel lige være lidt tyndere. Der bliver jo lagt to lag sammen, og under kogningen hæver det en smule.

Da det nåede den optimale tykkelse fordelte jeg en teskefuld artiskokpesto, med godt mellemrum, på en bane pasta. Jeg lagde en anden bane henover. Derefter hjalp jeg det øverste lag pasta ned om fyldet, mens jeg sørgede for at al luft kom ud. Som en lille sjov detalje stak jeg dem ud med en stjerneformet udstikker.

Hvis de ikke skal koges med det samme kan de hvile under tildækning på et meldrysset fad. Koges i spilkogede vand. Når de begyndet at flyde til toppen er de ved at være færdige.

Jeg smeltede lidt smør sammen med lidt tørret timian og dryppede det rundet på tallerkenen sammen med lidt frisk citronsaft.




Hovedret

Beef Wellington med pommes fondant, ovnbagte rodfrugter og rødvinssauce.


Dette er en gentagelse fra menuen fra sidste år - den er forrygende, så der var ingen tvivl om at den skulle gentages. Opskriften er Gordon Ramsays og er nem og giver et fantastisk resultat.

Ingredienser til 2 pers.

500 g Oksemørbard, gernet et stykke der har samme tykkelse.
En rulle butterdej
1 pk parmaskinke, ca 7-8 skiver
125 g champignon
lidt smør og olie
½ glas rød- el. hvidvin
½ tsk timian
1 æg


Oksemørbraden brunes af. Dette kan sikkert nok sagtens gøres på en pande. Jeg valgte dog at sætte den i ovnen i ca 20 min ved 220 grader. Da jeg placerede den på en rist kunne jeg få lavet en en lille sky i bunden af bradepanden. Når de 20 min er gået køles den af.

Champignonerne skæres i stykker, og pulses derefter i minihakkeren. Kun pulses da det ellers bliver snasket. Smøret og olien kommes på panden, og når godt varm kommes champignonerne på sammen med timian. De begynder at afgive vand, og når dette er fordampet kommes vinen ved. Rør rundt indtil vin er absorberet og massen ikke flyder ud. Tages derefter af varmen og køles af.

Når steg og svampemasse er afkølet placeres 2 stykker film så køkkenbordet så de overlapper hinanden. parmaskinken placeres på filmen så det passer med stegen. Halvdelen af svampemassen spredes ud på skinken, mørbraden ligges i midten og resten af svampemassen fordelen ud over. Ved hjælp af filmen foldes skinken ind over og rulles tæt omkring stegen. Husk endelig at lukke skinken omkring enderne også. Derefter snøres filmen godt i enderne og det hele lægges på køl mens butterdejen klargøres.

Med lidt mel på bordet kan butterdejen evt rulles lidt mere ud, men ellers kan størrelsen godt gå an. Den skal deles i to stykker det ene lidt større end stegen. Ca så der er 3-4 cm ekstra kant rundt om. Det andet skulle gerne være noget større idet det skal nå over stegen, og ud til kanterne. Kanterne presses sammen med bagsiden af en theske. Ved at bruge tænderne på en gafel kan man komme til at lave hul, og det er vigtigt at det lukker tæt. Hvis man vil være helt sikker på at det er tæt man man pensle kanten med lidt sammenpisket æg. Jeg gjorde det ikke, og den holdt fint tæt. Hvis man har lyst kan man ved bagsiden af en kniv lave et mønster i dejen, men pas endelig på ikke at lave hul. Det hele pensles med æg. Den skla nu på køl i mindst 30 minutter, men kan stå op til 24 timer.
Ovnen varmes til 200 grader og bages i 25-30 minutter, hvilket efterlader den medium. Lad hvilke i 10 minutter inden den skæres ud.




Pommes fondant

Jeg har smagt denne kartoffel en gang før, hvilket var den dag jeg blev gift, og den efterlod et stort indtryk. Sprød på yderside, mos indvendig og fuld af smag. Der er utrolig mange forskellige opskrifter på denne fabelagtigt kartoffel at finde på nettet, men jeg fandt frem til denne. Opskriften her er til 2 pers.

4 store bagekartofler
100 g smør
Lidt olie så smørret ikke branker
400 ml god kyllingeboullion
1 tsk timian

Kartoflerne skæres til firkanter. Der vil være en del spild ved dette, men det afskårne blanede jeg med olie og salt og ovnbagte, og fik en syndig snack ud af det. Kartoflerne kan skæres i god tid, og så bare lægges i vand til de skal bruges.

Når man vil til at lave kartoflerne smeltes halvdelen af smøret på en pande. Da kartoflerne senere skal i ovnen valgte jeg en pande der kunne gå i ovn, men ellers overføres det hele bare til en lille bradepande. Jeg havde i forveje tændt ovnen på 200 grader til kødet, og det tålte de fint.
Når smørret er smeltet begynder man at stege kartoflerne af på alle sider. Som jeg skar dem var det jo seks sider. ca 3 minutter på hver side til de har fået lidt farve. Kyllinge boullionen hældes over, og timian og resten af smørret kommes ved. Kommes i ovnen i ca 30 minutter, eller indtil de er møre.

Jeg gjorde det ikke, men jeg tænker at hvis man vil have et rigtig sprødt yder kunne de få en tur på en pande igen inden servering. Det vil jeg prøve næste gang.

Wellington og kartofler blev serveret med en god rødvinssauce og ovnbagte rodfrugter.


 

 

 

 

 

 

 

 

 





Dessert

Chokolade fondant


Disse chokolade fondater har jeg lavet igennem flere år, og jeg blev faktisk overrasket da jeg lærte at fondater  har ry for at være besværlige at lave. Jeg har aldrig haft problemer og har altid haft det rigtige forhold imellem kage yderst og flydende choko masse inden i. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det altid er sådan med denne opskrift, men for mig har den aldrig fejlet.


Til 4-5 kager (anhængig af skål størrelse)

100 g god mørk chokolade
100 g smør
2 hele æg
2 æggeblommer
4 spsk sukker
2 tsk mel


Chokoladen brækkes i mindre stykker og smøret skæres i tern. Det hele placeres i hver sin side af samme skål, og sættes over som vandbad ved svag varme. Undlad at røre i det førend det meste er smeltet og rør det godt sammen. Når massen er helt smeltet og ensartet tages det af vandbadet. Æg og sukker piskes sammen til en tyk, men luftig konsistens. Hældes derefter over i chokoladen. Melet sigtes i og foldes i massen.
Smør små ramekin forme eller brug silikoneforme (muffinsforme), disse skal dog ikke smøres. Choko massen fordeles i formene. Bages ved 200 grader i 9 minutter, og ikke mere.
Man kan med fordel lave dem i god tid og opbevare dem i køleskabet i flere dage, eller de kan fryses inden de bages.

Servert her med en god vanilie is og hindbærsauce.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar