Ja, den har godt nok stået meget stille herinde de sidste par måneder, men nu må jeg se om jeg kan komme igang igen.
Inspirationen til aftensmaden i aften kom af en opskrift i et ugeblad, som jeg lige skimmede henover, men aldrig fik skrevet ned. Det var thaisuppe med kylling, og det var næsten det eneste jeg kunne huske idag. Jeg googlede som sædvanlig thai suppe, og der kom jo mange lækre muligheder frem, men faktisk var jeg mest i humør til at lege lidt selv, hvilket der kom et ret godt resultat ud af. I hvert fald så godt at jeg bryder tavsheden her på siden.
I nedenstående opskrift laver jeg selv kyllingefonden og bruger kødet fra denne til suppen. Hvis man ikke har tid/gider dette kan man sagtens bruge en god boulllion og kyllingefilet. Så skal kødet bare tilsættes sammen med gulerødderne så man kan sikker på at det er kogt igennem. Jeg valgte også at lave fonden på kyllinge lår, ca 10 underlår og 2 overlår, men kun halvdelen af kødet da der er planer om tarteletter en af de kommende dage. Det var ærligt talt det der var på tilbud idag, men lårkødet har også den fordel at det er ekstremt mørt i forhold til brystkød, som man ellers altid bruger.
Udover kyllingelårene lavede jeg faktisk suppen ud fra hvad jeg lige havde i køkkenet og derfor er der fx ikke porre i fonden eller flere forskellige grøntsager i. Dette gør man selvfølgelig bare hvis man har lyst - rigtig mange grøntsager ville være lækkert her.
Der er ikke nogen mængde værdi på den røde karrypasta. Min erfaring siger mig at der er stor forskel på hvor stærkt det er fra mærke til mærke. Den jeg brugte i dag skal der en del til for at give noget varme, faktisk 2 spsk, mens andre skal man kun bruge 2 tsk. Suppen her var forholdsvis stærk, hvilket justeres som man har lyst til.
Ingredienser til suppe til ca 4 mennesker.
Kyllingelår - ca 500-600g eller hvad der er i en bakke fra supermarkedet.
3 liter vand
1 løg
4 gulerødder
2 lauerbærblade
Ca 10 hele peberkorn
Salt
2 fed hvidløg
Et lille stykke ingefær
1½-2 spsk hakket chili
1 spsk smagsneutral olie
Rød karrypasta efter smag
1 dåse kokosmælk
1,2-1,4 l hønsefond
1 rød peberfrugt
1 spsk majsstivelse
1 spsk fishsauce
1 spsk citronsaft
1 tsk sukker
Kyllingestykkerne kommes i en stor gryde med vandet, løg, 2 gulerødder skåret groft, lauerbærblade, peberkorn og salt. Bringes i kog og for lov at koge i en 1½ times tid. Her tages kylligen op, mens suppen får lov at koge mere ind.
Når kyllingen er til at røre ved, pilles kødet fra benene. Benene kan evt puttes tilbage i gryden for at give mere smag til suppen.
Hvidløg og ingefær rives og chilien hakkes fint. Det sauteres ved middelvarme i en spsk smagsneutral olie. Efter ca 1 minut tilsættes karrypastaen, og den brændes lidt af. Gulerødderne kommes ved, og derefter kokosmælken, og så den siede hønsefonde. Suppen bringes i kog.
Suppen smages så til medfishsauce, citron, sukker og salt. Jævnes med majsstivelsen. Der tilsættes så kyllingekød og peberfrugt, der bare lige skal varmes igennem. Grunden til at jeg først tilsætter peberfrugt til sidst, er fordi jeg ikke ønskede at den skulle koge ud. Jeg ville gerne have godt med bid i den.
Når kødet er varmet igennem, serveres den med fx. naanbrød eller evt. lidt ris i bunden af tallerkenen inden man hælder suppen over.
mandag den 1. april 2013
lørdag den 12. januar 2013
Nytårsmenuen
Ja det er ved at være et stykke tid siden det var nytårsaften, men fik endelig tid til at lægge et indlæg ind. Vi var hjemme, bare mand, barn og jeg denne nytårsaften - ikke sidste gang vi gør det sådan. Istedet for et brag af en fest benyttede manden og jeg chancen for at have en hyggelig aften alene, og selvfølgelig var maden i centrum.

Jeg lavede pastaen af 200g durum mel og 2 æg. Jeg brugte faktisk kun halvdelen, da jeg til en forret ikke skulle have så store portioner. Resten kom i frysere og venter på en anden god gang.
Da jeg alligevel snød hjørner med fyldet prøvede jeg at lave pastadejen i min minihakker istedet for med hænderne på køkkenbordet. Det gik utrolig hurtigt og var en meget nem dej at arbejde med. Efter mel og æg havde fået en snurretur arbejdede jeg det hurtigt sammen med en smule mere mel, pakkede det i film og lod det hvile i køleskabet.
Da jeg så havde tid til at rulle det ud kom det igennem pastamaskinen. Når man begyndet at blive så tyndt at det er svært at arbejde med, skal det alligevel lige være lidt tyndere. Der bliver jo lagt to lag sammen, og under kogningen hæver det en smule.

Da det nåede den optimale tykkelse fordelte jeg en teskefuld artiskokpesto, med godt mellemrum, på en bane pasta. Jeg lagde en anden bane henover. Derefter hjalp jeg det øverste lag pasta ned om fyldet, mens jeg sørgede for at al luft kom ud. Som en lille sjov detalje stak jeg dem ud med en stjerneformet udstikker.
Hvis de ikke skal koges med det samme kan de hvile under tildækning på et meldrysset fad. Koges i spilkogede vand. Når de begyndet at flyde til toppen er de ved at være færdige.
Jeg smeltede lidt smør sammen med lidt tørret timian og dryppede det rundet på tallerkenen sammen med lidt frisk citronsaft.
Dette er en gentagelse fra menuen fra sidste år - den er forrygende, så der var ingen tvivl om at den skulle gentages. Opskriften er Gordon Ramsays og er nem og giver et fantastisk resultat.
Ingredienser til 2 pers.
500 g Oksemørbard, gernet et stykke der har samme tykkelse.
En rulle butterdej
1 pk parmaskinke, ca 7-8 skiver
125 g champignon
lidt smør og olie
½ glas rød- el. hvidvin
½ tsk timian
1 æg
Oksemørbraden brunes af. Dette kan sikkert nok sagtens gøres på en pande. Jeg valgte dog at sætte den i ovnen i ca 20 min ved 220 grader. Da jeg placerede den på en rist kunne jeg få lavet en en lille sky i bunden af bradepanden. Når de 20 min er gået køles den af.
Champignonerne skæres i stykker, og pulses derefter i minihakkeren. Kun pulses da det ellers bliver snasket. Smøret og olien kommes på panden, og når godt varm kommes champignonerne på sammen med timian. De begynder at afgive vand, og når dette er fordampet kommes vinen ved. Rør rundt indtil vin er absorberet og massen ikke flyder ud. Tages derefter af varmen og køles af.
Når steg og svampemasse er afkølet placeres 2 stykker film så køkkenbordet så de overlapper hinanden. parmaskinken placeres på filmen så det passer med stegen. Halvdelen af svampemassen spredes ud på skinken, mørbraden ligges i midten og resten af svampemassen fordelen ud over. Ved hjælp af filmen foldes skinken ind over og rulles tæt omkring stegen. Husk endelig at lukke skinken omkring enderne også. Derefter snøres filmen godt i enderne og det hele lægges på køl mens butterdejen klargøres.
Med lidt mel på bordet kan butterdejen evt rulles lidt mere ud, men ellers kan størrelsen godt gå an. Den skal deles i to stykker det ene lidt større end stegen. Ca så der er 3-4 cm ekstra kant rundt om. Det andet skulle gerne være noget større idet det skal nå over stegen, og ud til kanterne. Kanterne presses sammen med bagsiden af en theske. Ved at bruge tænderne på en gafel kan man komme til at lave hul, og det er vigtigt at det lukker tæt. Hvis man vil være helt sikker på at det er tæt man man pensle kanten med lidt sammenpisket æg. Jeg gjorde det ikke, og den holdt fint tæt. Hvis man har lyst kan man ved bagsiden af en kniv lave et mønster i dejen, men pas endelig på ikke at lave hul. Det hele pensles med æg. Den skla nu på køl i mindst 30 minutter, men kan stå op til 24 timer.
Ovnen varmes til 200 grader og bages i 25-30 minutter, hvilket efterlader den medium. Lad hvilke i 10 minutter inden den skæres ud.
4 store bagekartofler
100 g smør
Lidt olie så smørret ikke branker
400 ml god kyllingeboullion
1 tsk timian
Kartoflerne skæres til firkanter. Der vil være en del spild ved dette, men det afskårne blanede jeg med olie og salt og ovnbagte, og fik en syndig snack ud af det. Kartoflerne kan skæres i god tid, og så bare lægges i vand til de skal bruges.
Når man vil til at lave kartoflerne smeltes halvdelen af smøret på en pande. Da kartoflerne senere skal i ovnen valgte jeg en pande der kunne gå i ovn, men ellers overføres det hele bare til en lille bradepande. Jeg havde i forveje tændt ovnen på 200 grader til kødet, og det tålte de fint.
Når smørret er smeltet begynder man at stege kartoflerne af på alle sider. Som jeg skar dem var det jo seks sider. ca 3 minutter på hver side til de har fået lidt farve. Kyllinge boullionen hældes over, og timian og resten af smørret kommes ved. Kommes i ovnen i ca 30 minutter, eller indtil de er møre.
Jeg gjorde det ikke, men jeg tænker at hvis man vil have et rigtig sprødt yder kunne de få en tur på en pande igen inden servering. Det vil jeg prøve næste gang.
Wellington og kartofler blev serveret med en god rødvinssauce og ovnbagte rodfrugter.

Disse chokolade fondater har jeg lavet igennem flere år, og jeg blev faktisk overrasket da jeg lærte at fondater har ry for at være besværlige at lave. Jeg har aldrig haft problemer og har altid haft det rigtige forhold imellem kage yderst og flydende choko masse inden i. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det altid er sådan med denne opskrift, men for mig har den aldrig fejlet.
Til 4-5 kager (anhængig af skål størrelse)
100 g god mørk chokolade
100 g smør
2 hele æg
2 æggeblommer
4 spsk sukker
2 tsk mel
Chokoladen brækkes i mindre stykker og smøret skæres i tern. Det hele placeres i hver sin side af samme skål, og sættes over som vandbad ved svag varme. Undlad at røre i det førend det meste er smeltet og rør det godt sammen. Når massen er helt smeltet og ensartet tages det af vandbadet. Æg og sukker piskes sammen til en tyk, men luftig konsistens. Hældes derefter over i chokoladen. Melet sigtes i og foldes i massen.
Smør små ramekin forme eller brug silikoneforme (muffinsforme), disse skal dog ikke smøres. Choko massen fordeles i formene. Bages ved 200 grader i 9 minutter, og ikke mere.
Man kan med fordel lave dem i god tid og opbevare dem i køleskabet i flere dage, eller de kan fryses inden de bages.
Servert her med en god vanilie is og hindbærsauce.
Forret
Ravioli med artiskok
Jeg har igenem flere år ønsket mig en pastamaskine, og denne jul landede den endelig under træet. Så der var ingen tvivl om at den skulle afprøves, og hjemmelavede ravioli smager jo bare skønt. De fleste opskrifter derude er med spinat/ricotta fyld, men det var jeg ikke lige i humør til. Fandt så en med artiskok fyld der lød fantastisk. Supermarkedet var dog imod mig, da jeg ikke kunne opdrive artiskokker, men.... Jeg fandt ved et tilfælde en glas med artiskokpesto. Jeg tænkte det da skulle prøves. Jeg må sige at det både blev en utrolig lækker ret, men grundet artiskokpestoen også utroligt nemt.Jeg lavede pastaen af 200g durum mel og 2 æg. Jeg brugte faktisk kun halvdelen, da jeg til en forret ikke skulle have så store portioner. Resten kom i frysere og venter på en anden god gang.
Da jeg alligevel snød hjørner med fyldet prøvede jeg at lave pastadejen i min minihakker istedet for med hænderne på køkkenbordet. Det gik utrolig hurtigt og var en meget nem dej at arbejde med. Efter mel og æg havde fået en snurretur arbejdede jeg det hurtigt sammen med en smule mere mel, pakkede det i film og lod det hvile i køleskabet.
Da jeg så havde tid til at rulle det ud kom det igennem pastamaskinen. Når man begyndet at blive så tyndt at det er svært at arbejde med, skal det alligevel lige være lidt tyndere. Der bliver jo lagt to lag sammen, og under kogningen hæver det en smule.
Hvis de ikke skal koges med det samme kan de hvile under tildækning på et meldrysset fad. Koges i spilkogede vand. Når de begyndet at flyde til toppen er de ved at være færdige.
Jeg smeltede lidt smør sammen med lidt tørret timian og dryppede det rundet på tallerkenen sammen med lidt frisk citronsaft.
Hovedret
Beef Wellington med pommes fondant, ovnbagte rodfrugter og rødvinssauce.
Dette er en gentagelse fra menuen fra sidste år - den er forrygende, så der var ingen tvivl om at den skulle gentages. Opskriften er Gordon Ramsays og er nem og giver et fantastisk resultat.
Ingredienser til 2 pers.
500 g Oksemørbard, gernet et stykke der har samme tykkelse.
En rulle butterdej
1 pk parmaskinke, ca 7-8 skiver
125 g champignon
lidt smør og olie
½ glas rød- el. hvidvin
½ tsk timian
1 æg
Oksemørbraden brunes af. Dette kan sikkert nok sagtens gøres på en pande. Jeg valgte dog at sætte den i ovnen i ca 20 min ved 220 grader. Da jeg placerede den på en rist kunne jeg få lavet en en lille sky i bunden af bradepanden. Når de 20 min er gået køles den af.
Champignonerne skæres i stykker, og pulses derefter i minihakkeren. Kun pulses da det ellers bliver snasket. Smøret og olien kommes på panden, og når godt varm kommes champignonerne på sammen med timian. De begynder at afgive vand, og når dette er fordampet kommes vinen ved. Rør rundt indtil vin er absorberet og massen ikke flyder ud. Tages derefter af varmen og køles af.
Når steg og svampemasse er afkølet placeres 2 stykker film så køkkenbordet så de overlapper hinanden. parmaskinken placeres på filmen så det passer med stegen. Halvdelen af svampemassen spredes ud på skinken, mørbraden ligges i midten og resten af svampemassen fordelen ud over. Ved hjælp af filmen foldes skinken ind over og rulles tæt omkring stegen. Husk endelig at lukke skinken omkring enderne også. Derefter snøres filmen godt i enderne og det hele lægges på køl mens butterdejen klargøres.
Ovnen varmes til 200 grader og bages i 25-30 minutter, hvilket efterlader den medium. Lad hvilke i 10 minutter inden den skæres ud.
Pommes fondant
Jeg har smagt denne kartoffel en gang før, hvilket var den dag jeg blev gift, og den efterlod et stort indtryk. Sprød på yderside, mos indvendig og fuld af smag. Der er utrolig mange forskellige opskrifter på denne fabelagtigt kartoffel at finde på nettet, men jeg fandt frem til denne. Opskriften her er til 2 pers.4 store bagekartofler
100 g smør
Lidt olie så smørret ikke branker
400 ml god kyllingeboullion
1 tsk timian
Når man vil til at lave kartoflerne smeltes halvdelen af smøret på en pande. Da kartoflerne senere skal i ovnen valgte jeg en pande der kunne gå i ovn, men ellers overføres det hele bare til en lille bradepande. Jeg havde i forveje tændt ovnen på 200 grader til kødet, og det tålte de fint.
Når smørret er smeltet begynder man at stege kartoflerne af på alle sider. Som jeg skar dem var det jo seks sider. ca 3 minutter på hver side til de har fået lidt farve. Kyllinge boullionen hældes over, og timian og resten af smørret kommes ved. Kommes i ovnen i ca 30 minutter, eller indtil de er møre.
Jeg gjorde det ikke, men jeg tænker at hvis man vil have et rigtig sprødt yder kunne de få en tur på en pande igen inden servering. Det vil jeg prøve næste gang.
Wellington og kartofler blev serveret med en god rødvinssauce og ovnbagte rodfrugter.
Dessert
Chokolade fondant
Disse chokolade fondater har jeg lavet igennem flere år, og jeg blev faktisk overrasket da jeg lærte at fondater har ry for at være besværlige at lave. Jeg har aldrig haft problemer og har altid haft det rigtige forhold imellem kage yderst og flydende choko masse inden i. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det altid er sådan med denne opskrift, men for mig har den aldrig fejlet.
Til 4-5 kager (anhængig af skål størrelse)
100 g god mørk chokolade
100 g smør
2 hele æg
2 æggeblommer
4 spsk sukker
2 tsk mel
Chokoladen brækkes i mindre stykker og smøret skæres i tern. Det hele placeres i hver sin side af samme skål, og sættes over som vandbad ved svag varme. Undlad at røre i det førend det meste er smeltet og rør det godt sammen. Når massen er helt smeltet og ensartet tages det af vandbadet. Æg og sukker piskes sammen til en tyk, men luftig konsistens. Hældes derefter over i chokoladen. Melet sigtes i og foldes i massen.
Smør små ramekin forme eller brug silikoneforme (muffinsforme), disse skal dog ikke smøres. Choko massen fordeles i formene. Bages ved 200 grader i 9 minutter, og ikke mere.
Man kan med fordel lave dem i god tid og opbevare dem i køleskabet i flere dage, eller de kan fryses inden de bages.
Servert her med en god vanilie is og hindbærsauce.
torsdag den 27. december 2012
Langtidsstegte andelår - endelig!
Ja, så kom der endelig en opskrift på de langtidsstegte andelår. Den opmærksomme følger vil have set at de ofte har været at finde på vores madplaner. Det er simpelten et rigtig lækkert måltid, nemt at lave og så er de billige. Gode grunde til at spise det ofte - dog er det en lidt fed spise, og jeg tror da nok vi herhjemme lige skal have en pause fra and.
En anden grund til at de har været hyppig spise herhjemme har også været at jeg har ledt og ledt efter den bedste måde at lave dem på. Så der har været flere variationer, men endeligt har jeg fundet det tætteste jeg har været på perfekt.
Mængdemæssigt går det et andelår pr. pers. Dog laver jeg altid et ekstra så jeg er sikker på at ingen går sulten fra bordet.
Ingredienser til 3 andelår;
1½ spsk groft salt
1½ tsk hele peberkorn
Evt andet krydderi; timian, paprika/chili eller hvad man har lyst til.
Jeg starter med at give salt, peber og evt. krydderi en tur i morteren. Andelårene vendes godt i blandingen og placeres i et lag i et fad. Dækkes med film og stilles på køl. Dette kan gøres 24 timer før de skal i ovnen eller 2 timer før.
Når lårene har trukket den tid man vil have dem til skylles de under den kolde hane så saltblandingen skylles af. Skær endelig ikke noget af fedtet af lårene inden da alt fedten skal bruges i den videre tilberedning. De tørres godt inden de kommes på en varm pande med skindsiden nedad. Giv dem 5 min. på denne side inden de vendes og får tilsvarende på den anden.
Herefter lægges de igen i et lag i et ovnfast fad. Det afsmeltede fedt fra panden hældes ved. Det ved sige at fedtet er med til at tilberede lårene, hvilket minder lidt om confirteret and, hvilket også er meningen.
Fadet dækkes af stanniol og får 2 timer ved 150 grader. Herefter fjernes stanniolen og lårene får endnu en time.
lørdag den 15. december 2012
Hj. lavet burger med bacon og karamelliserede løg
Så blev det endnu engang tid til hjemmelavede burgere. Vi har fået det flere gang i denne blogs levetid, og endelig fik jeg taget billeder undervejs så de kunne komme på her. De er uden tvivl noget af det bedste jeg har smagt inden for kategorien burgere. Og det er ikke kun fordi at det er min helt egen opskrift. Den er gennem de sidste par år blevet videre udviklet til der den er idag og jeg tror ikke der skal ændres mere på den.
Som man kan se under selve opskriften kommes bacon og løg direkte i burgerfarsen inden bøfferne steges. I starten var det faktisk kun lidt af baconfedet jeg brugte, men en aften med gæster til burgere og alt for lidt bacon, prøvede jeg at komme det direkte i bøffen, så man ikke skulle slås om det bacon der var. Nu ved jeg ikke om det kun er mig, der kan forestille mig et sådan scenarie, men jeg synes også bacon er helt guddommeligt.
Løgene er først for nylig blevet tilført, igen fordi det smager helt fantastisk, og det gør virkeligt noget godt. Det søde fra løgene, den røgede, salte smag fra baconet. Virkelig lækkert.
Når vi får hjemmelavede burgere så er det ikke kun bøffen der bliver kræset for. Jeg har længe eksperimentet med den helt rigtige hjemmebagte burgerbolle. Jeg synes ofte de blev for kompakte og fyldende. De tilførte som sådan ikke noget til burgeren, samt man hurtiger blev mæt, fyldt op af brød. Jeg er endelig kommet på den perfekte burgerbolle, langtidshævede burgerboller. Udover at være let og luftig, er den også så simpel at få lavet at det ville være en skam at lade være.
Opskrift på burgerboller (ca 5-6 stk.);
En lille klump gær, ca 1/8 del af en pakke
4 dl vand
1 tsk salt
1½ tsk honning
2 spsk olivenolie
Mel
Aftenen før røres gæret ud i vandet, og der tilsættes ca 1 dl mel, som også røres ud bedst muligt. Grundet til dette er at, salten eller nemt vil komme til at ødelægge gærets hæveevne. Den lille smule mel beskytter gæren. Salt, honning og olie tilsættes. Derefter tilsættes mel. Jeg har desværre ikke en præcis mængde på dette, da jeg har glemt at måle efter. Men jeg bruger en gaffel til at røre ud med, og tilsætter mel indtil man når det punkt hvor gafflen har svært ved at røre i dejen. Den skal være våd og klistret men ikke flydende. Skålen dækkes med film, og sættes tilside på køkkenbordet.
Hvis man ikke lige når at sætte dejen over aftenen før, kan det sagtens nåes om morgenen. Der har jeg det bare med at glemme det.
Når man er klar til at bage bollerne bruger jeg to skeer til at sætte dejen på bageplader med, og forme dem runde og ca 1½ cm høje. Det er super nemt at gøre hvis man husker at dyppe skeerne i koldt vand mellem hver berøring med dejen. Så klistre de ikke.
Bages ved 180 grader indtil lysebrune, ca 15 minutter.
Opskrift på burgerbøffer;
500 g hakket oksekød
1 løg
Lidt smør
1 spsk sukker
½ pakke bacon i skiver
Salt
Peber
1½ tsk cayennepeber
1 spsk paprika, evt. røget
1 dl mælk
2½ dl rasp
Oksekødet røres ud med salt, peber, cayenne og paprika. Sættes til side. Løget skæres i tynde ringe. Lidt smør smeltes på en pande ved medium varme og løget komme ved. Løgringene arbejdes rundt på panden, og når de begynder at blive klare og bløde drysses sukker over. De arbejdes rundt på panden igen. De behøves ikke være i konstant bevægelse, men kan hurtigt blive for mørke så vær opmærksom. Når løgne er lysebrune og fedtede tages de af panden. Baconet skæres i små stykker og kommes på panden. Tages af når de begynder at blive sprøde.
Lad løg og bacon køle af.
Mælken tilsættes oksekødet, og røres godt sammen, derefter tilsættes rasp. Løgene hakkes, og de kommmes sammen med baconet ved kødet. Arbejdes godt sammen.
Kødet deles herefter i det antal bøffer man ønsker. Jeg plejer at lave 4 store bøffer.
Steges på panden med resterne af baconfedet. Husk at gennemstege. Bollerne fyldes med bøf og andet fyld som ønskes. Namme nam.
søndag den 9. december 2012
Tunsteaks m. citron/chilisauce
Ja, egentligt var det fiskefiletter der stod på programmet til idag. De blev dog pænt bedt om at vente til imorgen, da jeg igår mødte en fristelse der var for stor.
Jeg havde Ella med på marked og var nået til fiskmandens stand, hvor jeg kiggede lidt. Ledte automatisk efter den friske tun, da det er total yndlingsfisken, men det var intet at spotte. Var faktisk på vej videre, stod og kæmpede lidt med klapvognen i menneskemængden, da den rare fiskemand begyndte at lægge dejligt store tunsteaks frem. Det var da et tegn fra oven, og jeg fik straks erhvervet mig et par stykker.
Idag gik jeg så i tænkeboks, for at finde på en plan til tunen. Fiskemanden havde forslået at servere dem med bløde løg, men det var ikke lige mig. Jeg surfede som vanligt de forskellige inspirationskilder på nettet, men fandt ikke rigtig noget, så jeg valgte at satse min tun på egne evner. Jge bestemte mig for at den skulle marineres lidt først, og satte alle mulige ingredienser frem på køkkenbordet og lod intuitionen bestemme. I marinaden brugte jeg her ananasjuice, simpelthen fordi det var det jeg havde. Havde jeg haft en god appelsinjuice, eller bedre friskpresset havde jeg bestemt brugt det. Det må være næste gang. Det smager dog udmærket med ananasjuice.
Ingredienser til marinaden;
1 dl smagsneutral olie
1 spsk soya
1 spsk chilisauce
1½ dl ananasjuice
2-3 spsk frisk citronsaft
Bland ovenstående sammen, og smag til med de forskellige ingredienser indtil det smager. Tunsteaksene placerede jeg i en pose sammen med marinaden og lagde dem på køl et par timer.
Da jeg var klar til at stege tunen duppede jeg det meste væde af dem. Man kan vælge at stege i smør eller olie. Jeg havde noget lækkert chili/hvidløgsolie som jeg smurte stykkerne med, inden de kom på den varme pande.
Tun er så dejlig nem at stege, fordi man slet ikke kan nå at påtænke at gå fra dem på panden inden man skal vende dem. 1½ min på hver side, og så er de klar til at spise. Dog efter at have mødt lidt salt og peber.
De blev serveret sammen med bønner og saltbagte kartofler. Og så en helt uimodståelig sauce, der også var helt på gefühl
Jeg smeltede en klat smør på panden, lod det ikke tage meget farve, inden jeg kom 2 spsk mel ved og lod det bage op et par minutter.
Herefter tilsatte jeg så lidt mælk, der har vel været 2½-3 dl. Der kom skal af 1 citron ved og saften af lidt mere end en halv. Herefter kom den elskede chilisauce igen i brug. Vær endelig forsigtig. Jeg kom 1 tsk chilisauce i, og det var rigeligt til at give saucen et ordentligt kick. Den blev så også smagt til med salt og peber.
Abonner på:
Opslag (Atom)