Tutorials

tirsdag den 23. oktober 2012

Franske makroner



Her kommer så opskriften på franske makroner. Jeg har læst mange opskrifter igennem, og afprøvede denne som det første. Har siden prøvet andre, men ikke med samme gode resultat. Det skal dog også lige nævnes at de altså er nogle drilske djævle. Jeg skal nok komme ind på de faldgruber jeg indtil videre er stødt på.

En vigtig ingrediens er mandelmelet. Det kan være svært at opdrive og er ikke lykkes mig endnu i danske forretninger, men tilgengæld er det nemmere i Tyskland, hvis man skulle have nogen forbindelser dertil. Til gengæld kan det forholdsvis nemt laves selv.

Man tager lidt flere gram hele mandler end man skal bruge i opskiften. De skoldes, smuttes og skal så tørres. Det er rigtig vigtigt at de bliver tørret nok til at olierne i mandlerne ikke får melet til at klumpe sammen. Jeg spreder dem ud på et stykke bagepapir på en rist og så i ovnen ved 100 grader indtil de lige begynder at tage lidt farve. Det næste super vigtige er at de får lov at køle helt af. Hvis man blender dem for tidligt, vil melet også nemt klumpe sammen. Når helt kølet af kan de blendes lidt af gangen. Når det er blendet sier jeg det. Det som ikke nemt kommer igennem sien får endnu en tur i blenderen. Og så er der mandelmel.


Ingredienser til ca 25 franske makroner

120g mandelmel
220g flormelis
100g æggehvide (de past. fra Danæg har præcis 50g i hver)
25g sukker


Æggehviderne piskes stive i en skål. Sukkret piskes sammen med, indtil det er opløst og æggehviderne har fået en skinnende overflade. Nu sies mandelmelet og flormelisen i og det vendes sammen.

Nu kan man så farve og tilføre smag til makronerne som ønsket. Anvend gerne pastafarver til at farve med. Har prøvet med frugtfarve og det tilførte for meget væde til massen og gik ud over det endelige resultat. Hvis man ønsker chokolademakroner kan man tilsætte 2 spsk kakaopulver.

Makronmassen kommet i en sprøjtepose eller helt almindelig frysepose hvor man klipper hul i det ene hjørne. Nu sprøjter man så små toppe ud på en bageplade. Gerne 2-3 cm mellem hver. Hvis man vil være sikker på at få fordelt massen ligeligt kan man med fordel optegne cirkler på bagepapiret og fylde disse ud. Der skulle gerne kunne blive omkring 50 hvis man laver dem i 5-krone størrelse.


Så kommer det næste springende punkt. Nu skal de nemlig have lov at hvile. Mindst ½ time. Hvorfor ved jeg ikke, men det bliver ikke godt hvis man lader være. Jeg læste et sted at de kan tåle at stå i helt op til 2 timer. Dette er ikke afprøvet, men jeg tror det gerne.

Når det er tid til at komme ovnen giver jeg dem 13 min ved 140 grader. Nu er det jo lige min ovn der gør at det er 13 min, for derefter begynder de at tage farve. Så hold godt øje med dem, og tag dem ud i tide.

De skal have lov til at køle godt af inden man forsøger at få dem af papiret. Hvis de ikke har fået nok i ovnen vil man opleve at det indvendige af makronen vil klistre til bagepapiret. Hvis man ikke kan få makronerne af papiret ved nænsomt at løfte rundt i kanterne, kan man føre en skarp kniv under hver enkelt og løsne dem på den måde.

Når makronerne er løsnet kan de fyldes med hvad end fyld man kunne tænke sig og lægges sammen to og to.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar